Deprecated: Function split() is deprecated in /home/users/762/noceu/public_html/eczechy/czechy on line 8 Deprecated: Function split() is deprecated in /home/users/762/noceu/public_html/eczechy/czechy on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /home/users/762/noceu/public_html/eczechy/czechy on line 15 Browary i wina, Czechy :: Noclegi Czechy. Praga. Informator turystyczny. Kwatery, hotele, apartamenty, pensjonaty, Czechy.
  Strona główna  |  Mapa strony    
Kwatery
Pensjonaty
Hotele
Spa
Praga
Atrakcje
Informacje praktyczne
Kuchnia czeska
Regiony
Strona Główna »  Atrakcje »  Browary i wina


Browary udostępnione do zwiedzania, mieszczańskie piwnice winne, winiarskie ścieżki edukacyjne, matura winiarska.

Muzeum i gorzelnia w Trzebizie – nowy program dla zwiedzających połączony z degustacją
Trzebizskie muzeum poświęcone kulturze ludowej zachodniej części Czech środkowych składa się z zabytkowych posiadłości i chałup z zachowanymi oryginalnymi wnętrzami, sklepik wiejski, kościółek św. Marcina, kapliczka z dzwonnicą i typowy czeski placyk centralny ze stawem. Wizytę w muzeum ochotnicy mogą urozmaicić odwiedzając miejscową gorzelnię, gdzie produkowane są destylaty z czereśni, wiśni, agrestu, porzeczek, moreli, brzoskwiń, gruszek, jabłek, tarniny, śliwek i innych rodzajów owoców. Goście mają do wyboru trzy programy, w trakcie, których zapoznają się z pracą sprzętu do destylacji, oraz w oryginalnej zabytkowej sali do degustacji wypróbują aż dziewięć rodzajów owocowych destylatów i staroczeskich likierów. W trakcie degustacji można się posilić ciepłymi i zimnymi wyrobami domowej kuchni podanymi w formie szwedzkiego stołu. Oferta jest skierowana do maksymalnie czterdziestoosobowych grup. Zwiedzanie trwa około trzech godzin.

Cestovní agentura Formánková Lucie – Pragainfo
Kladenská 87
273 51 Malé Přítočno
Prima ovocná palírna, s.r.o.
273 75 Třebíz 25
Telefon: +420 721 918 133
E-mail: pragainfo@centrum.cz
Web:
www.pragainfo.net
www.palirnatrebiz.cz
Czas otwarcia: IV.–X. Codziennie oprócz poniedziałków




Centrum turystyczne browaru Budziejowicki Budvar – nowa multimedialna ekspozycja
Łagodny smak, niepowtarzalna receptura i wyjątkowy charakter sprawiają, że oryginalnym piwem Budweiser Budvar zachwycają się tysiące miłośników dobrego piwa na całym świecie. Jednak jedynie w Czeskich Budziejowicach, rodzimym mieście Budweiser Budvar, można zajrzeć do alchemicznej kuchni słodowników, którzy już od przeszło 700 lat przygotowują piwo zgodnie z oryginalną recepturą używając najlepszych domowych surowców. Opowieść o budějovickim piwie ożywa w nowo otwartej multimedialnej ekspozycji, której częścią obok 3D kina i hologramów, jest również wirtualna podróż do głębokiej na 300 metrów studni artezyjskiej, źródła wody niezbędnej do produkcji piwa. Zwiedzający browar mogą skosztować tutejszego piwa bezpośrednio w piwnicy, gdzie leżakuje. Wizytę można zakończyć w stylowej piwiarni Budvar przy kuflu klasycznego, ciemnego lub kwaśnicowego piwa, oraz specjałach tradycyjnej kuchni czeskiej i międzynarodowej.

Budějovický Budvar, n.p.
Karoliny Světlé 4
370 21 České Budějovice
Telefon:+420 387 705 341
E-mail: exkurse@budvar.cz
Web: www.budvar.cz/prohlidky
Czas otwarcia: cały rok codziennie 9.00–16.00, tylko z rezerwacją




The PUB – Pilsner Unique Bar w Pilźnie
Piwo produkuje się w Pilźnie właściwie od założenia miasta. Produkcja słynnego pilzneńskiego piwa szybko uczyniła z miasta światową metropolię tego złocistego napoju, a aby nie dochodziło do pomyłek z innymi markami, znak piwa Pilsner Urquell, został w roku 1898 zastrzeżony i uznawany jest dziś jako symbol jakości. W sierpniu 2005 otwarto w Pilźnie bar piwny nowej generacji, wyposażony w unikatowy system samoobsługowego nalewania piwa, znajdujący się na każdym stole. Klienci mogą dzięki temu sami przy swoich stołach nalać sobie niepasteryzowane piwo Pilsner Urquell prosto z kadzi. W ciągu dna bar działa jako kawiarnia i restauracja, wieczorami należy jednak do miłośników pilzneńskiego piwa. Ci mogą się po prostu rozkoszować tutejszą atmosferą i gwarem, zagrać w piłkarzyki, obejrzeć transmisję sportową, czy film na dużym ekranie lub porozmawiać z przyjaciółmi. Pilsner Unique Bar przygotowuje dla swych gości szereg atrakcji, konkursy piwne, żywe koncerty jazzu i rocka, wystawy fotografii i sztuki.

The PUB
Prešovská 16
301 00 Plzeň
Telefon:+420 377 221 131
E-mail: thepub@seznam.cz
Web: www.thepub.cz
Czas otwarcia: cały rok, poniedziałek–czwartek 10.00–1.00, piątek–sobota 10.00–4.00, niedziela 13.00–1.00




Nowe trasy dla zwiedzających browar Wielkie Brzezno
Każdy, kto lubi piwo, lub jest zainteresowany technologią jego wyrabiania, powinien wybrać się na wycieczkę, którą dla gości Wielkiego Brzezna przygotował miejscowy browar. Zwiedzający oglądną większość pomieszczeń i zapoznają się z ciekawą, siedemsetletnią klasyczną technologią warzenia czeskiego piwa. Trasa, po której gości oprowadza doświadczony przewodnik, wiedzie przez słodownię, warzelnię, fermentownię, piwnice do leżakowania i rozlewnię. Godzinne zwiedzanie uwieńczone jest degustacją velkobřezenskiego piwa. W sali do degustacji zgromadzona jest mała kolekcja zabytkowych przedmiotów browarniczych, a prócz zapakowanym w formie prezentu miejscowych piw, można tu także zakupić markowe szkło i souveniry.

Pivovar Velké Březno, Drinks Union, a.s.
Pivovarská 116
403 23 Velké Březno
Telefon: +420 475 309 126, +420 475 309 111
E-mail: arnostka.sebestova@drinksunion.cz
Web: www.drinksunion.cz
Czas otwarcia:
Zorganizowane grupy liczące ponad 10 osób po uprzedniej rezerwacji, IV.–IX. poniedziałek–piątek 10.00–16.00, X.–III. poniedziałek, środa 12.00–16.00; zwiedzanie dla gości indywidualnych przez cały w każdą sobotę o 14:30




Żatec – historia, chmiel i piwo
Żatecki chmiel, za sprawą swych charakterystycznych właściwości, od zawsze był uznawany za symbol jakościowego pienistego napoju i wyznacznik cen na rynku europejskim. Ostatecznie chmiel uprawia się w tej okolicy od przeszło ośmiuset lat. Równie stara jest tradycja warzenia piwa. W historycznym centrum miasta znajduje się zabytkowy obszar chmielarstwa z architekturą industrialną, a do złożenia wizyty kusi zabawne Muzeum Homożłopów, poświęcone pradawnej kulturze piwnej. Ekspozycja zbiorów Muzeum chmielarstwa na powierzchni 2 500 m2 prezentuje rozwój chmielarstwa od wczesnego średniowiecza aż po czasy dzisiejsze. Tutejszy browar, w którym piwo warzy się bez przerwy od roku 1801, oferuje ciekawe trasy dla zwiedzających, których urozmaiceniem są degustacje oryginalnych žateckich piw. Na weekendowy pobyt goście mogą wybrać hotel U Hada, gdzie uczestniczyć można w typowej staroczeskiej biesiadzie z żywą muzyką i pieczeniem prosięcia.

Chrám Chmele a Piva, a.s.
Šafaříkova 855
438 01 Žatec
Turistické informační centrum
Náměstí Svobody 1
438 24 Žatec
Hotel U Hada
Náměstí Svobody 155
438 01 Žatec
Telefon:
+420 415 710 460, +420 775 151 979, +420 415 736 156, +420 776 634 051, +420 415 711 000, +420 724 370 408
E-mail:
chram.chmele@iol.cz
vales@chramchmele.cz
info@mesto-zatec.cz
novotny@mesto-zatec.cz
recepce@uhada-zatec.cz
Web:
www.chramchmele.cz
www.mesto-zatec.cz
www.uhada-zatec.cz
www.ubytovani.net.cz
Czas otwarcia:
V.–X., cały rok




Odrestaurowany Staroczeski browarek w Dobruszce
Obok browarów kolosów, produkujących setki tysięcy hektolitró w piwa rocznie, istnieją w wielu miejscach mniejsze browary, za których piwem trzeba podróżować. Jednym z nich jest piwo Rampušák ze Staroczeskiego browaru w Dobruszce, w którym udało się odnowić tę tradycję w roku 2005. Goście zwiedzają dawne pomieszczenia, produkujące słód i niefiltrowane piwo, w formie trasy edukacyjnej połączonej z fachowym wykładem. Działa także stara miedziana warzelnia i część piwnic do leżakowania, w których znajduje się restauracja ze stylową kuchnią staroczeską. Pomieszczenia na piętrze służą za centrum kulturalno-rozrywkowe z barem sportowym, torem do bowlingu, dużym ekranem i salkami konferencyjnymi. Dziedziniec browaru jest idealnym miejscem do organizowania różnych imprez kulturalnych – święta piwa, jarmarków rzemieślniczych i koncertów pod gołym niebem.

Staročeský pivovárek
Křovická 267
518 01 Dobruška
Telefon:+420 737 130 963, +420 494 620 175E-mail:
rampusak.dobruska@centrum.cz
pivovar@dobruska.info
Web: pivovar.dobruska.info
Czas otwarcia:
cały rok, kiedykolwiek na zamówienie




Mieszczańskie piwnice winne w Uherskim Hradziszczu-Marzaticach
Jednym z miejsc przyciągających turystów do miasta Uherskie Hradziszcze są tutejsze winnice z winnymi budkami i mieszczańskimi piwnicami winnymi w dzielnicy Marzatice. Tutejsze budowle winiarskie uważane są za jedne z najpiękniejszych na terenie całego Słowacka. Najstarsze mařatickie piwnice winne pochodzą z XVIII wieku i w przeszłości gościły niejedną znaną osobistość. Dzień przepełniony folklorem, winem i dobrym humorem można miło zacząć odwiedzając stałe ekspozycje Muzeum Słowacka, poświęcone temu regionowi. Zbiory dokumentują urok i różnorodność strojów ludowych, tutejsze zwyczaje ludowe i tradycje. Program obejmuje następnie odwiedziny pobliskiej mařatickiej winnicy w towarzystwie przewodnika. Po uprzednim uzgodnieniu odwiedzić także można jedną lub więcej piwnic winnych i skosztować najlepszych win z okolic Uherskiego Hradziszcze i innych znanych regionów winiarskich. Na życzenie można przygotować miejscowe specjały kulinarne i koncert muzyki cymbałkowej.

Městské informační centrum
Masarykovo náměstí 21
686 01 Uherské Hradiště
Telefon:+420 572 525 525-6
E-mail: mic@uherske-hradiste.cz
Web:
www.uherske-hradiste.cz
www.slovacko.cz
Czas otwarcia:
Zawsze, na zamówienie




Winiarska ścieżka edukacyjna Stara hora w Nowosedlach
Kraina okolic Mikulowa i Palawskich Szczytów utkana jest siecią oznakowanych ścieżek turystycznych, nie wyłączając dalekobieżnych i międzynarodowych tras. W roku 2005 dołączyła do nich nowa terenowa winiarska trasa edukacyjna Stara Hora, która w przyjemny sposób przekazuje informacje na temat historii i współczesnych upraw winorośli w winnicach z okolic Nowosedel. Ścieżka powstała dzięki zasługom rodzinnej firmy Vinařství Marcinčák, która od wielu lat uprawia winne grona właśnie na Starej Horze – okolicznym niewysokim paśmie wzniesień. Trasa o długości 3,5 km, z jedenastoma przystankami, rozpoczyna się w miejscu dwóch symbolicznych pylonów, wykonanych z mikulovskiego wapienia. Trasa winiarska jest częścią długiej na 37 km trasy łączącej Mikulow z miejscowościami Bavory, Dolní Dunajovice, Brod nad Dyjí, Novosedly, Dobré Pole i Březí. Podróż zakończyć można degustacją i zakupem win w miejscowych winiarniach.

Vinařství Marcinčák
Vinařská 6
692 01 Mikulov
Telefon: +420 736 489 351
E-mail: vino@marcincak.cz
Web: www.marcincak.cz
Czas otwarcia: cały rok




Zabawna matura winiarska w hotelu Happy Star
Interesujący program dla wielbicieli wina, dobrego jadła i zabawy przygotował nowy komfortowy hotel Happy Star, położony na południe od Znojma, niemalże na granicy czesko-austriackiej. Klienci w ciągu trzech dni powracają do studenckich lat i dowiadują się w miły i zabawny sposób wielu ciekawostek z dziedziny winiarstwa i uprawy winorośli, wcielają się w koneserów win i zapoznają się z urokami łączenia dań z odpowiednimi rodzajami win. Częścią programu są specjalne degustacje, zwiedzanie prywatnych winnych archiwów, wizyty w klasycznej i szkoleniowej winnicy połączone z degustacjami oraz zwiedzanie Centrum turystycznego Znowinu Znojmo, a także muzeum winiarstwa i bednarstwa w Louckim klasztorze w Znojmie. Wieczorem gości czeka zabawa przy muzyce cymbałkowej w hotelowej winiarni, połączona z rautem. Na koniec pobytu wszyscy uczestnicy zdają winiarski egzamin dojrzałości. Na pamiątkę każdy maturzysta zabiera ze sobą oryginał winiarskiego świadectwa maturalnego.

Hotel HAPPY STAR
Hnanice 111
669 02 Znojmo
Telefon: +420 515 210 300
E-mail: info@hotelhappystar.cz
Web: www.hotelhappystar.cz
Czas otwarcia: cały rok




Miejski browar Sztramberk – tradycja odbudowana po 150 latach
W stojącym na rynku sztramberskim zabytkowym domu, który należał do  pierwszych domostw z tzw. prawem do warzenia, po 150 latach odrodziła się tradycja warzenia piwa. Budowla browaru składa się z kilku pomieszczeń, każde z nich oferuje inne spojrzenie na historię rzemiosła piwowarskiego. W Klubie miejskim, Restauracji piwowarskiej i Kamiennym szynku unosi się zapach domowej kuchni, na stołach przygotowane są chrupiące precelki i wszędzie panuje dobry humor. Goście mogą tu przede wszystkim spróbować wspaniałe piwo kwaśnicowe, czyli niefiltrowane piwo z drożdżami, które różni znacznie się od piw z olbrzymich browarów. W miejscach, w których już przed stuleciami warzyło się i „szynkowało” piwo, przygotowywany jest dziś wyśmienity napój flekowskiego typu The Troobacz. Browar miejski w Sztramberku ma w swej ofercie także specjalne piwa o wiśniowym lub śliwkowym smaku. Zainteresowanie budzi też piwnica z kamiennymi łukami i dwiema studniami.

Městský pivovar Štramberk
Náměstí 5
742 66 Štramberk
Telefon: +420 556 813 710
E-mail: pivo@truba.cz
Web:
www.find-restaurant.com/pivovar.htm
www.truba.cz
Czas otwarcia: cały rok codziennie, niedziela–czwartek 10.00–22.00, piątek–sobota 10.00–24.00
 Menu
 Praga
 Atrakcje
 Informacje praktyczne
 Regiony

 Rezerwuj on-line
Kwatery
Pensjonaty
Hotele
SPA, Uzdrowiska 

 Zamki
 Browary i wina
 Kuchnia czeska
 Zachodnioczeskie Uzdrowiska


 mapa Czech
mapa Niemiec
mapa Chorwacji
czartery jachtów
Bułgaria
kamery internetowe
mapa polski

Czechy  powered by extramedia.pl
polecamy: węgry noclegi | słowacja | szkoły policealne | sylwester | noclegi Lublin | wyciągi narciarskie Czechy | boksy reklamowe | karpacz noclegi | zakopane | Władysławowo | Międzyzdroje | Łeba noclegi | noclegi | warszawa noclegi | imprezy integracyjne |